20070324

Provant el Project Looking Glass ^^

Bé, ja fa algun anyet que conec aquest entorn d'escriptori, però segurament el que passava és que feia força por provar-lo, per com pogués ser la instal·lació o per que fos massa inestable, però coi, un cop provat el Beryl i totes les coses rares que he arribat a fer amb un PC, que m'ha de fer por? :P Així, a més aprofitant que al desembre va sortir la versió 1.0, que dius, això com a mínim hauria de ser força estable, m'he animat a provar-lo.

Project Looking Glass és un entorn d'escriptori totalment 3D que Sun porta desenvolupant des de el 2003, quant de temps..., perquè tant? El que jo diria és que el culpable es la mania de Sun d'utilitzar el seu Java per tot. Si pogués segur que faria el kernel del Solaris en Java.
Doncs comencem. La instal·lació ha estat la primera sorpresa positiva. Tan senzill com afegir els repositoris al Synaptic, fer doble click sobre el paquet e instal·lar. Ja està. T'ho configura tot per que ja el puguis escollir al gdm.

Bé doncs anem a provar-lo. I aquí és on ve la sorpresa no tant positiva. A veure es pot dir que ara per ara no és un entorn d'escriptori apte per a persones ultra stresants com poden ser el xavibuf i en menor mesura en crazy, ja que és una mica lentet i s'ha de tenir paciència, ells es tirarien tota l'estona rajant brutalment. Solució a aquest problema, jo diria que no utilitzar Java, però això no crec que sigui una solució que Sun contempli.


Bé però ara imaginem-nos que l'estem provant en un quad-core a una burrada de Ghz. i amb molta ram i bona gràfica i representa que va bé, centrem-nos en el concepte que representa. Un concepte totalment diferent al que estem acostumats, un escriptori 3D, que on a més de donar moltes més possibilitats a les aplicacions 2D actuals permet executar aplicacions totalment 3D per allà volant pel escriptori.


En aquest screenshot podem veure a que hem refereixo amb lo d'aplicacions totalment 3D, que si bé, també seria factible executar-les en un escriptori 2D no resultaria tan intuitiu. Podem veure l'explorador d'arxius, que va fatal, i amb fatal em quedo curt, el reproductor de música, si, ja se que sempre poso Warcry en els exemples, però es que al portatil no tinc res més, el "menú inicia", un parell d'aplicacions de demostració i al mig el selector de Wallpapers. Però com ja he dit abans, tot no són aplicacions 3D.


Aquí tenim un exemple de l'execució d'unes quantes aplicacions clàssiques de Linux: Firefox, gedit, xterm i la calculadora de gnome. Una cosa, el Project Looking Glass no és exclusiu de Linux, també està per Solaris i ... sí, per Windows. El que passa és que la versió de Windows te un petit desavantatge respecte les altres dues, que en la versió de Windows només es poden executar les aplicacions propies del escriptori i no les natives de Windows, i a Linux i Solaris sí que es poden executar aplicacions natives.


Aquí es veuen aplicacions 2D i 3D juntes. Es pot veure com les aplicacions que són natives 2D es tracten com a prismes i que, a més de que ja haureu descobert d'on Microsoft podia haver tret la idea de posar les finestres de costat, es veu que no existeix un pla, unes aplicacions estan més endavant i unes altres més enrere, segons si les utilitzes o no. Però encara falta polir algun detall d'això ja que a vegades la finestra no va suficientment endavant quan la necessites o va tant endavant que et tapa el menú d'aplicacions.


Una de les coses que es nota provant aplicacions d'un tipus i d'un altre és que les aplicacions 3D programades especialment pel Project Looking Glass van lleugerament millor que les aplicacions natives de Linux. També dir que si mireu un top que hi ha en una consola en un screenshot de més amunt veureu que el java ocupa força CPU, al portatil m'oscil·la més o menys entre un 25% i un 40%. El problema és que també l'he provat al PC fixe i allà la CPU sempre estava al 100%. Bé això te segurament una solució que ja he esmentat varies vegades però que no serà:P.


El que he dit abans, en un escriptori 3D podem afegir més funcionalitats a les aplicacions 2D, com per exemple, com es veu a l'screenshot, escrivint notes per darrera, siiii, ja acabo el post al blog:P


I per acabar un screenshot de la pantalla de sortida. Bé podeu veure que el fons d'escriptori es diferent dels d'abans però no gaire, això és per que estic en un altre escriptori però tots els escriptoris utilitzen el mateix Wallpaper. Que com? Doncs bé per que és un Wallpaper super-panoramic i tots els escriptoris estan situats un al costat del altre, i quan fas click a un costat de la pantalla passes al escriptori del costat. Un altra cosa que es pot veure és el logo de Java a dalt a la dreta, que sempre ens ha acompanyat.

Bé, us pot agradar o no, però és un concepte d'escriptori totalment diferent als actuals Beryl, Compiz, Aero, Aqua..., que crec que en un futur no gaire llunyà serà molt present en la informàtica.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Macu macu!!! Rajare kuan el vegi en directe!!!

PXC Mola??XD Un monton!

xavibuf ha dit...

Bona rajada del xavibuf!! xDDD

Te bona pinta, sí. Però la veritat és que m'hi hauria d'acostumar, perquè és sensiblement diferent del que estem acostumats a veure!

Tot arribarà...